SELECTEER (EEN DEEL VAN) DE TEKST EN DIE WORDT HARDOP VOORGELEZEN
Wil je na het lezen van deze pagina financieel bijdragen aan ons initiatief? Dat kan op bankrekeningnummer NL37 INGB 0006711366. Vermeld: Bijdrage Levenseinderegie. Bij voorbaat bedankt.
Integriteitscode van de Stichting Levenseinderegie
Het gebrek aan respect voor waarden, normen en de waarheid groeit. Het is dus van belang voor alle betrokkenen, medewerkers en vrijwilligers gedragsnormen voor integer handelen vast te stellen met wat we wel en niet toestaan. In de praktijk blijkt dat soms redelijk goed te formuleren, vaker kan dat minder exact.
Integriteit is een zaak van het hart en is vooral gebaseerd op: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Je handelt moreel verantwoord door bij wat je doet, zegt of schrijft je voortdurend af te vragen “Als een ander dat doet, zegt of schrijft, berokkent dat mij schade of pijn?”. Zo ja, gedraag je anders en voorkom de ander pijn of schade te doen.
Voor ieder die betrokken is bij de Stichting SLR geldt deze Integriteitcode die ons verenigt en gezond laat functioneren. Wij willen een groepering zijn waarin we met respect met elkaar omgaan en mensen zich veilig voelen. Waarin we graag willen werken, zorgvuldig en binnen de eigen verantwoordelijkheden. De bestuurders hebben een voorbeeldrol.
De voorzitter is eindverantwoordelijke Integriteitzaken. Hij is gemachtigd om sancties te treffen jegens hen die zich in het kader van werkzaamheden voor de stichting niet integer gedragen.
Gedragsnormen voor alle betrokkenen in de Stichting Levenseinderegie
- Je gaat respectvol om met iedereen in en buiten de stichting.
- Je laat je niet kwetsend, denigrerend, opruiend, racistisch en discriminerend uit over wie dan ook.
- Je probeert tot een onafhankelijk oordeel te kunnen komen.
- Je stelt bij een besluit het belang van de betrokken individuen boven je persoonlijke belang.
- Je vermijdt elke schijn van belangenverstrengeling.
- Je wekt nooit zelfs maar de schijn open te staan voor welke gunst dan ook.
- Je gedraagt je met inachtneming van het recht op privacy in de persoonlijke sfeer zodanig, dat daarmee jouw functioneren in of namens de stichting niet belemmerd wordt of dat daarmee de stichting wordt geschaad.
- Je legt integer verantwoording af over je handelen.
Een nadere invulling
Onafhankelijkheid van alle betrokkenen binnen de stichting is een vereiste. Je vermijdt situaties, waarin sprake kan zijn van (in)directe gunsten of wederdiensten of waarin de schijn van beïnvloeding of belangenverstrengeling kan bestaan. Als je een interne verantwoordelijkheid draagt en je partner, een familielid of vriend(in) is zakelijk actief, stel je je zodanig op dat je (de schijn van) belangenverstrengeling voorkomt. Je mag relatiegeschenken (geld, waardebonnen, cadeaus, donaties etc.) ontvangen of geven tot een waarde van maximaal € 50,= per jaar per relatie.
Transparantie is noodzakelijk. Jouw verantwoordelijkheid moet duidelijk zijn. Privé en zakelijk scheid je zoveel mogelijk wat betreft briefpapier, e-mailadres en telefoon.
Vertrouwelijkheid t.a.v. het omgaan met stichtingsaangelegenheden en interne besluitvorming in de stichting is belangrijk. Daarover wordt niets naar buiten gebracht tenzij daarvoor toestemming is gegeven door het bestuur.
Zorgvuldigheid m.b.t. het beheer van informatie houdt in dat je schriftelijke of digitale data veilig opslaat en dat je de toegang daartoe afschermt en beveiligt. Je gaat zorgvuldig om met eigendommen van de stichting, inclusief het logo.
De integriteit van een kandidaat voor een bestuurlijke of advies functie moet gewaarborgd zijn. De kandidaat moet zich hebben onthouden van extremistische en/of racistische en/of discriminerende en/of opruiende handelingen, uitingen of voorvallen. De kandidaat dient na te gaan of in diens verleden iets is voorgevallen dat het functioneren voor de stichting kan bemoeilijken. Voorafgaand aan de kandidaatstelling meldt een kandidaat dit aan het zittende bestuur, dat daarna bepaalt of het gemelde een reden is om de kandidatuur niet te accepteren. Als er ontwikkelingen zijn die het functioneren negatief kunnen beïnvloeden, dan meld je dat direct aan het bestuur.
Reageren op twijfels omtrent integriteit doe je door zo mogelijk met de betrokkene in gesprek te gaan. Indien dat niet kan of als het na het gesprek noodzakelijk is dan bespreek je deze twijfels direct met de leidinggevende of daarna met het bestuur.
Onwerkbare situaties die na bv. mediation onoplosbaar blijken, leiden tot ingrijpen van het bestuur. Het bestuur mag een dwingende maatregel opleggen, zoals het onvrijwillig ontslag van een bestuurslid. Is het vertrouwen in een bestuur(slid) opgezegd door het bestuur dan zal het betreffende bestuur(slid) moeten vertrekken.
Inkomsten uit nevenfuncties die een raakvlak hebben met je SLR bestuursfunctie of daaruit zijn voortgekomen meld je aan het bestuur.
Declaraties zijn begrensd. Kleine onkosten betalen bestuursleden en vrijwilligers zelf. We hanteren declaratieregels (zie website) die we aan alle betrokkenen kenbaar maken en die je zorgvuldig moet naleven. Zijn daarbuiten declaraties nodig dan meld je de uitgaven vooraf, waarna de penningmeester al dan niet toestemming geeft. Intern registreren we elke uitgave.
Declaraties van buitenlandse reizen zijn alleen mogelijk indien daarvoor naar het oordeel van het bestuur goede redenen zijn. Je betaalt in principe zelf de buitenlandse reis. Voor een vergoeding van een voorgenomen buitenlandse reis vraag je vóór de reis gemotiveerd toestemming aan het bestuur. Die motivering is onnodig voor een officiële dienstreis.
Contact met de media verloopt via het bestuur; in beginsel via het bestuurslid met de portefeuille “voorlichting” (voorlopig de voorzitter). Bij een verzoek om informatie over de stichting verwijs je naar het bestuur/dat bestuurslid.