SELECTEER (EEN DEEL VAN) DE TEKST EN DIE WORDT HARDOP VOORGELEZEN
Je kunt financieel bijdragen aan ons initiatief via bankrekeningnummer NL60 INGB 0104677945 t.n.v. Stichting Levenseinderegie. Bij voorbaat bedankt.
De verstrekking van natriumazide door Wim van Dijk staat volstrekt los van het streven van de Stichting Levenseinderegie om waardig sterven in eigen regie mogelijk te maken door aanpassing van de euthanasiewetgeving.
Wim van Dijk: zijn persoonlijke opvatting over de verstrekking
Ik sta voor zelfbeschikking en eigen Regie over het Levenseinde. Onder de huidige wetgeving is dat voor veel mensen onmogelijk en ze zoeken een levenseindemiddel. Het moet justitie, politie en medici toch aan het denken zetten dat b.v. Natriumazide uitgebreid ondergronds wordt verstrekt, veroorzaakt door de grote uit angst en lijden ontstane behoefte (ik ben overigens een solist geweest). Aan wilsbekwame mensen in (psychische) nood die de eigen Levenseinderegie wilden behouden, heb ik Natriumazide verstrekt. Zij waren bang ellendig aan ziekten te moeten sterven zoals die ze bij hun ouders, familieleden of vrienden hebben ervaren en dat als het erop aan zou komen hun euthanasieverzoek zou worden geweigerd.
Het verstrekken heb ik op een zorgvuldige wijze gedaan, na een of meer persoonlijke gesprekken. Ik heb colleges Psychodiagnostiek gegeven en als psycholoog praktische ervaring opgedaan met het stellen van diagnoses. Uiteraard wilde ik ook vaststellen of het voor mij moreel verantwoord was de Natriumazide te verstrekken. Op dit moment verstrek ik geen Natriumazide, we zijn immers met de Stichting Levenseinderegie overgegaan op activiteiten om met het Wetsvoorstel Levenseinderegie het waardig sterven in eigen regie legaal mogelijk te maken. Ik wil echter niet zèlf bij het levenseinde helpen. Dat is een aangelegenheid voor mensen die met de cliënt een basale intermenselijke relatie hebben (waarover b.v. het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe zich heeft uitgesproken). Te denken valt aan de partner of familieleden of een hartsvriend(in).
Er is bij mij een huiszoeking geweest op 5 augustus 2021 en op 19 oktober 2021 heb ik me moeten melden bij de politie die mij heeft aangehouden. Na verhoor ben ik vrijgelaten. Mij wacht vervolging. Voor mijn arrestatie had ik contact opgenomen met journalisten van de Volkskrant voor een interview. Op zaterdag 23 oktober 2021 is over mij een uitgebreid artikel verschenen. Ik heb mijn verstrekking kunnen toelichten in Op1, Hart van Nederland, in Nieuwsuur en bij de Omroep Brabant.
Ik ben overigens tegen een volstrekt vrije verstrekking van een levenseindemiddel, dat kan leiden tot misbruik of onjuist gebruik. De burger heeft een zelfbeschikkingsrecht, maar ook een sociale beschikkingsplicht om de ander voor schade te behoeden, zoals ook de plicht van de overheid is, waardoor een volledig vrije verstrekking is uitgesloten. Er moet euthanasiewetgeving komen die hulp bij het levenseinde zodanig reguleert dat enerzijds de zelfbeschikking wordt geoptimaliseerd en anderzijds de sociale beschikkingsplicht en de medische zorgvuldigheid bij de uitvoering wordt gegarandeerd. Hiervoor is het Wetsvoorstel Levenseinderegie anno 2023 het maximaal haalbare.
Ik zie daarvoor slechts een optie: burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat heeft voor abortus met acties als ‘baas in eigen buik’ relatief snel geleid tot de abortuswetgeving. Ik ben burgerlijk ongehoorzaam geweest door het verstrekken van Natriumazide, dat openlijk aan te geven in het interview, dat te doen namens de overgrote meerderheid van Nederlandse burgers die de eigen Levenseinderegie wensen, door bereid te zijn me voor de rechter te verantwoorden en het oordeel van de rechter te willen ondergaan. Met betrekking tot de schuldvraag over mijn verstrekking vind ik echter dat de rechtbank geen uitspraak kan doen op basis van de onethische Euthanasiewet. Deze draagt aan artsen op bijvoorbeeld met de zorgvuldigheidseis Ondraaglijk lijden het lijden van de patiënt te boordelen. Dat kunnen artsen niet. Daarom is de wet onethisch en moet ze worden aangepast.
Ik wil dit standpunt tot bij de Hoge Raad verdedigen en daar is veel geld mee gemoeid. Ik wil een substantieel bedrag zèlf betalen maar ik zoek natuurlijk ook financiële steun om de advocaatkosten te kunnen betalen. Wil je me steunen, doneer dan op NL37 INGB 0006711366 t.n.v. W.F.M. van Dijk onder vermelding van ‘Rechtszaak Verstrekking’. Bij voorbaat bedankt.