Brabants Dagblad (ADR) Peter van Erp | 27-09-2024
Wim van Dijk mag eindelijk in verdachtenbankje plaatsnemen:
‘Niemand moet hoeven sterven zoals mijn vrouw’
DEN BOSCH — Hij hoopt op moedige rechters. Rechters die verder durven kijken dan alleen het delict waarvan Wim van Dijk wordt verdacht. Dat hij het dodelijke Middel X heeft verstrekt aan honderd mensen staat immers wel vast. ,,Het gaat om de context.”
Dinsdag is het zover. Dan wordt Bosschenaar Wim van Dijk (80) bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank Oost-Brabant verwacht. Als verdachte welteverstaan. Een moment waar hij jaren naar heeft uitgekeken. Via deze weg hoopt hij namelijk een opening te forceren in het debat over het recht op een humane dood. ”Laten we dat nou eindelijk eens goed regelen.”
De grote vraag is of Van Dijk een begripvol oor zal vinden in het Bossche Paleis van Justitie. Dezelfde rechtbank veroordeelde vorig jaar een andere verstrekker van Middel X tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Alex S. zou zo’n 1600 zelfdodingspakketten hebben verkocht aan iedereen die er maar om vroeg. In het vonnis staat expliciet gemotiveerd dat de rechtbank een voorbeeld wilde stellen. ‘Om aan iedereen duidelijk maken dat het op deze manier buiten de wettelijke kaders treden niet straffeloos kan zijn.’ Psycholoog Wim van Dijk meldde toen al dat hij zich niet liet afschrikken door dit vonnis. “Iedereen heeft recht om waardig te sterven onder eigen regie. Daar blijf ik voor strijden. Ik heb zelf dagenlang aan het sterfbed van mijn eigen vrouw gezeten. Ze kwam niet in aanmerking voor euthanasie, maar mocht wel sterven door uitdroging. Zo’n afschuwelijke dood gun je niemand. Ik wil met mijn acties gedaan krijgen dat de wet wordt aangepast en de willekeur verdwijnt over wat wel en geen uitzichtloos lijden mag heten.”
Dat is overigens iets anders dan aan Jan en alleman dodelijke middelen verstrekken, aldus Van Dijk. “Je wilt niet dat dit gaat rondslingeren in allerlei nachtkastjes. Ik heb het middel dan ook alleen verstrekt aan mensen die er zorgvuldig mee omgaan. Maar eigenlijk zou het zo moeten zijn dat het door een stervensbegeleider wordt meegebracht op het moment dat het nodig is. Tussen de tachtig en negentig procent van de Nederlanders vindt dat mensen recht hebben op euthanasie na een zorgvuldige procedure. Maar de praktijk wijst uit dat dit in een op de drie gevallen wordt geweigerd. Dat zijn jaarlijks bijna vijfduizend mensen die geen menswaardige sterven is gegund.”
Mars voor zelfbeschikking.
Voorafgaand aan de rechtszaak dinsdagmiddag houdt de ‘Steungroep Dappere Burgers’ een demonstratie ter ondersteuning van Wim van Dijk. De organisator verwacht ongeveer 150 deelnemers aan de ‘mars voor zelfbeschikking’. Deze mars start om 12.45 uur bij het Centraal Station van Den Bosch en voert naar het nabijgelegen rechtsgebouw.